fbpx
Квалитетна инспекција служба
07 / 01 / 2019
Hotешка продажба на ладилишта во резерви на миленичиња
07 / 02 / 2019

Причини и резолуции на начини на кои социјалните медиуми ги содржат досадните клиенти

Социјалните медиуми можат да бидат апсолутна придобивка за бизнис и бренд на Dropshippers. Сакате да ја задржите вашата публика на социјалните медиуми среќна и ангажирана? Сакате вашето присуство на социјалните медиуми да биде за пофалба за разлика од достоинствените расипници? Постојат неколку вообичаени грешки во социјалните мрежи кои сопствениците на деловни активности ги прават, а не само што ги нервираат потрошувачите; тие можат и всушност, ги оддаваат клиентите подалеку од вашиот бренд.

Висококвалитетните содржини за социјални медиуми се клучни за успешен маркетинг на социјалните медиуми, затоа, затоа е важно за пазарот да идентификува што им се допаѓа на клиентите и што не им се допаѓаат. Неодамна, Adobe спроведе нова студија за 1,000 нас потрошувачите, која содржина што навистина ги вознемирува најмногу.

10 начини на кои содржината на социјалните медиуми ги вознемирува клиентите

1 39% од потрошувачите се изнервираат од содржината што е премногу лоша или слабо напишана
Причина: Човечките суштества се грешни, така што граматичките грешки се неизбежни во однос на богатата содржина. Имајте на ум дека содржината е предолга или слабо уредена може да биде лошо искуство за потрошувачите, што ќе ги спречи да читаат и да пристапуваат до повеќе информации.

резолуција: Најдобро е да користите јасни, концизни и точни зборови. Откако ќе заврши изменетата содржина, повторно разгледајте за да се обезбеди квалитет. Не мора да бидеме совршени кога станува збор за уредување на содржини, но мора да имаме во предвид дека потрошувачите сакаат лесно да ја разбираат и варираат содржината.

2 28% од потрошувачите се изнервираат од содржината што е лошо дизајнирана
Причина:
Целта на креираната содржина е да ја претворат вашата целна публика на социјалните медиуми во вашите вистински клиенти. Ако вашата содржина и дизајн се непривлечни, вашите напори нема да ви бидат исплатени.

резолуција: Бидејќи визуелните содржини доминираат во социјалните медиуми, каде и да е можно, проверете дали сè што е во содржината е визуелно привлечно. Ако не сте добри во креативен дизајн, побарајте помош до другите членови во вашиот тим или побарајте дизајн шаблони од онлајн платформи за графички дизајн (како што е Canva).

3 Поголемиот дел од потрошувачите се вознемирени од содржината што е премногу персонализирана или дури и чудна
Причина:
Персонализацијата ќе ги изненади потрошувачите, но прекумерната персонализација само ќе ги натера луѓето да се чувствуваат чудни. Како што е прикажано на графиконот погоре, дури 82% од клиентите би престанале да купуваат од марка ако ја преминат наредената со гадно персонализирано искуство.

резолуција: Клучот за да не ги разочарате потрошувачите е да се ставите во чевли и да ја ставите содржината на состојбата на клиентите, но во исто време, да не бидете премногу персонализирани и да ги натерате да се чувствуваат чудно.

4 23% од потрошувачите се изнервираат од содржината што се видела порано или застарена
Причина:
Брендовите во секоја индустрија постојано објавуваат содржини, обидувајќи се да ја постигнат истата цел. Но, факт е, пишувањето е поголемо од тоа што се создава со жестоката пазарна конкуренција. Бидете внимателни со ова - колку повеќе потрошувачот гледа концепт, толку помалку влијание ќе има. Ако вашиот бренд е 3rd или 4th кој го сподели истиот дел од содржината, изгледа куцам и има помала вредност.

резолуција: Додадете свои идеи / мислења за да ја освежите содржината.

5 Потрошувачите честопати се нервираат од содржината што не им е важна
Причина:
Потрошувачите се задоволни од содржината што е поврзана со нивните специфични проблеми или лични ситуации, во спротивно може да ја намали лојалноста и наклонетоста кон марката, па дури и да ги обесхрабри клиентите да купуваат.

резолуција: Важно е да го имате на ум целниот потрошувач при уредување на содржината, така што сè што испраќате апелира до нив на некој начин. Релевантноста и кохерентноста на вашата содржина ќе ја позиционираат вашата марка како ресурс за потрошувачите. Само кога вашата содржина е релевантна за потрошувачите, потрошувачите ќе обрнат внимание на вашиот бренд.

6 21% од потрошувачите се изнервираат од содржината што не е оптимизирана за нивниот уред
Причина:
Големините на екранот може да се разликуваат многу од различни уреди.

резолуција: Со оглед на тоа што повеќето корисници на социјални медиуми се навикнати да користат мобилни уреди, на пазарот треба да се потрудат да обезбедат оптимизирана содржина за мобилни уреди, за да им донесат подобро искуство на читање кај корисниците на социјални медиуми и да постигнат поголема трансформација.

7 17% од потрошувачите се изнервираат од содржината без видео или слики
Причина:
Додека луѓето сè уште уживаат да читаат во денешно време, клиентите претпочитаат видео и интересни слики отколку обичен текст.

резолуција: Секоја платформа за социјални медиуми има тенденција да користи слики и видеа во поголема мера, сликите и видеата се препорачуваат за подобра илустрација.

8 16% од потрошувачите се изнервираат од содржината на веќе купените производи
Причина:
Колку е фрустрирачко да се добие содржина на купон по купувањето?

резолуција: Заштедете си проблем и бидете внимателни за каква содржина им служите и на клиентите и на оние кои сè уште не станале клиент. Вие имате многу поголема контрола врз ова преку социјалното рекламирање. Од гледна точка на стратегијата за содржина, сметајте дека е најдобра практика да избегнувате објавување непотребни промоции на луѓе кои веќе ги конвертирале и не можете да ги користите.

9 Клиентите можат да бидат вознемирени ако игнорирате критика
Причина:
Someе добиете негативен фидбек или критика на јавниот форум на социјалните медиуми во одреден момент, без оглед колку сте одлични. Може да биде заслужено, може да биде конструктивна критика, да се ослободи, да се бара услуги на клиентите за да се реши некој проблем или од некој кој едноставно сака да се жали (многу луѓе прават!).

резолуција: Ве молиме, не ги игнорирајте негативните повратни информации и секогаш одговорете мирно, концизно и понудете го прашањето да го однесете на приватен форум, како што се телефонски повик, е-пошта или директна порака. Бидете iteубезни и нереактивни - треба да бидете проактивни, дури и во лицето на негативноста која е целосно незаслужена.

10 Клиентите можат да бидат изнервирани ако објавувате невистини
Причина:
Автентичноста е клучна за чување и градење на вашите клиенти и броеви на следбеници на социјалните медиуми. Објавувањето или споделувањето содржина што е очигледно невистинита или подоцна докажано дека е измама нема да ве застане на добро место.

резолуција: Проверете пред да споделите дека тоа што го споделувате е точно. Проверете ги вашите факти и никогаш не свесно ширете лажни информации. Ако споделувате или објавувате содржина што подоцна научивте дека е неточна, избришете ја објавата и извинете се за вашата човечка грешка.

Социјалните медиуми работат за брендирање и деловен маркетинг токму затоа што толку многу се разликуваат од традиционалниот маркетинг и рекламирање. Потрошувачите бараат подлабоки врски со брендовите што ги избираат и кога правилно маркетингите на социјалните мрежи, пред сè и најважно, бидете сами и ги сметате вашите клиенти. Последно, но не и најмалку важно, работете умно за да бидете сигурни дека ги избегнувате горенаведените грешки и ќе го намалите ризикот од нервирање на вашите клиенти од социјалните медиуми. На крајот на краиштата, ако не им се допаѓа вашата содржина, тие ќе бидат далеку помали шанси да купат од вас. Избегнувате ги наведените грешки во социјалните мрежи.

Фејсбук Коментари