fbpx
Како да ја поврзете вашата продавница Лазада со апликацијата CJ Dropshipping?
08 / 19 / 2019
Повлекување на САД од универзалната поштенска унија: Како да се прескокне зголемувањето на цената на испорака на е-пакетот?
08 / 29 / 2019

Данок на додадена вредност (ДДВ) е повеќестепен данок на продажба, чиј последен товар го сноси приватниот потрошувач. ДДВ по соодветна цена ќе биде вклучен во цената што ја плаќате за стоката што ја купувате.

ДДВ In Шведска

Шведска спаѓа под правилата на ЕУ за ДДВ и е дел од единствената пазарна економија на ЕУ. Директивите за ДДВ ги издава ЕУ што ги утврдува принципите на режимот на ДДВ што треба да ги усвојат земјите-членки, вклучително и Шведска. Овие директиви имаат предност пред локалното законодавство.

Шведска воведе ДДВ, познат како мајки, во 1969. Тоа е управувано од страна на Skatteverket, шведската даночна администрација. Стандардната стапка на ДДВ во Шведска е 25%. со намалени стапки од 12% и 6% за храна, изнајмување сместување, книги, весници и други добра и услуги. Примери за ослободени резерви се здравството, финансиските услуги и образованието.

Постојат различни сценарија кои можат да предизвикаат обврска за регистрација на ДДВ во Шведска. Некои од најчестите примери се:

  • Увезување стока во Шведска од надвор од Европската унија
  • Купување и продажба на стоки во Шведска (со исклучок на домашно обратно плаќање)
  • Продажба на стоки од Шведска кои се испорачуваат на клиенти надвор од Шведска (деловни или приватни клиенти)
  • Стекнување на добра во Шведска од друга земја на ЕУ (превземања во рамките на заедницата)
  • Одржување на залихи во Шведска за продажба, дистрибуција или пратка
  • Продажба на производи за електронска трговија на потрошувачи, подложни на прагови за регистрација на ДДВ од далечина
  • Организирање настани во Шведска каде учесниците или делегатите мора да плаќаат прием

ДДВ Промени In Норвешка

Од јануари 2020, Норвешка треба да го отстрани ДДВ-то и ослободувањето од давачките за увезените пакети под NOK 350 на своите потрошувачи.

Како резултат, увозникот ќе мора да плати 25% норвешки ДДВ и какви било давачки за секој пакет. Увозникот може да биде или нерезидентен бизнис за електронска трговија, потенцијално да бара локална регистрација на ДДВ или норвешки клиент.

Мерката за олеснување на увозот првично беше воведена за да се ограничи административниот товар на царинските и даночните власти кои треба да соберат мали количини ДДВ и давачки. Сепак, високиот раст на прекуграничната електронска трговија значеше дека изземањето им даде на нерезиденти продавачите на е-трговија нелојална даночна предност во однос на норвешките мрежни трговци на мало. Домашните продавачи претрпеа многу во споредба со особено шведските конкуренти. Шведските добавувачи на е-трговија може да продаваат без ДДВ, но норвешките компании мораа да применат ДДВ за норвешки клиенти.

Кој треба да плати ДДВ кога се качува

Технички, Увозникот плаќа ДДВ. Кога пуштите производи, вашиот клиент е Увозникот, кој затоа мора да плати ДДВ. Покрај тоа, вашиот клиент можеби ќе треба да достави документација до локалните царински органи, за да докаже дека декларираната царинска вредност е точна.

Сепак, повеќето клиенти не сакаат да се занимаваат со царинските органи и сигурно не ги ценат неочекуваните трошоци. Иако во реалноста, царинските органи немаат ресурси за додавање на увозни давачки и ДДВ на десетици милиони е-пакети што влегуваат во ЕУ, од Алиекспрес, CJDropshipping, Ishелба и други dropshippers секоја година. Сè уште е неопходно да се размислува за начини на влегување во Шведска или Норвешка без клиентот да плаќа данок.

Како да се избегне плаќањето на данокот на клиентот при измет

Кога влегувате во Шведска, постојат три начини да избегнете вашиот клиент да плаќа даноци.

1.Користење на СП Пакет Шведска

Ако користите CJ пакет Шведска, вашиот клиент не мора да плати такси за царинење 7.5 евра и тарифа за производот под 22 евра. Шведска е без ДДВ за сите земји од Европската унија. И оваа логистика ќе ги испрати производите во Холандија за царинење, а потоа и во Шведска. Ако се создаде тарифа, таа ја плаќа испраќачот.

2.Користејќи го Еуро пост

„Еуро пост“ е уште еден логистички метод за да се избегне плаќање данок од клиентот при влегување во Шведска. Можете да користите Euro Post за да достигнете милиони потенцијални клиенти во Европа, без потреба да имате своја база на податоци за адреси. Тоа е многу рентабилно благодарение на директната достава до земјата на дестинација.

3.Испорака од Европската магацин

Ако влезете во Шведска и откако клиентите во Шведска нарачката, вашите добавувачи испраќаат од европски склад, вашите клиенти не треба да плаќаат за ДДВ. Шведска е без ДДВ за сите земји од Европската унија. CJDropshipping веќе има магацин во САД и Кина и има план за европски магацин.

Пронајдете добитни производи за продажба на апликација.cjdropshipping

Фејсбук Коментари