fbpx
Vijf populaire verkopende campingproducten in de zomer en opmerkingen voor selectie
07 / 04 / 2019
Top 8 Beste websites voor realtime gegevensanalyse
07 / 05 / 2019

Waarom werkt het trackingnummer niet? Volgnummers synchroniseren voor of na verzending

Waarom werkt een trackingnummer niet? Heb je dezelfde verwarring? Het artikel zal de vraag beantwoorden.

Synchronisatie voor en na verzending zijn twee manieren om het volgnummer van de bestelling te synchroniseren. U kunt dit als volgt doen: DropShipping-bestellingen - DropShipping Center - In afwachting van betaling. Vervolgens ziet u de keuzes aan de rechterkant. Het is geschilderd in een rode doos in de onderstaande afbeelding.

1.Synchroniseren vóór verzending

Het trackingnummer wordt gesynchroniseerd met uw winkels voordat bestellingen op deze manier worden verzonden.

Voors: Het verschijnt in je Shopify-winkel. Dan zal de bestelling snel worden afgehandeld. Het zal indruk maken op uw klanten vanwege uw efficiëntie. U kunt een synchronisatie vóór verzending kiezen als u een prioriteit nodig heeft om het trackingnummer op te geven,

nadelen: We verwerken uw bestelling nadat u efficiënt heeft betaald. We kunnen uw pakket op dezelfde dag verzenden als we op voorraad zijn. Voor sommige producten is er echter niet voldoende voorraad in ons magazijn. We moeten ze dus bij fabrieken kopen. Het kan 2-4 dagen duren voordat we de goederen hebben ontvangen.

Veel fabrieken hebben mogelijk geen inventaris voor de populariteit van uw product. Het kan dus zijn dat u enkele dagen of zelfs langer moet wachten. U kunt voor de specifieke tijd contact opnemen met uw agent. Mogelijk ontvangt uw klant de e-mail met het trackingnummer echter al omdat het trackingnummer is gesynchroniseerd met uw winkel. Tot het trackingnummer heeft geen trackinginformatie. Het zal veel problemen veroorzaken.

Advies: Als u privévoorraad in ons magazijn koopt, kunt u vóór verzending kiezen voor Synchroniseren. En u wilt prioriteit geven aan het synchrone trackingnummer.

2.Sync na verzending

Het trackingnummer wordt gesynchroniseerd met uw winkels nadat bestellingen op deze manier zijn verzonden.

Voors: Het kan problemen en klachten van uw klanten voorkomen. Er zal lange tijd geen trackinginformatie worden weergegeven nadat het trackingnummer is verstrekt. We zullen het trackingnummer genereren. Maar het wordt niet gesynchroniseerd met uw winkel totdat we het echte pakket hebben verzonden. Vervolgens activeert CJ de e-mail om u eraan te herinneren. Je kunt de e-mailinhoud instellen in je Shopify-winkel en we zullen ons trackingnummer alleen toevoegen aan de standaardinhoud van Shopify.

U kunt hier uw e-mailinhoud instellen.

nadelen: Er is geen trackingnummer gesynchroniseerd met uw winkel totdat het pakket is verzonden. Uw winkelbestelling is mogelijk niet uitgevoerd. Het is moeilijk te weten of de bestelling al dan niet is uitbetaald. En het leidt tot herhaalde verwerking van bestellingen. Af en toe zijn enkele bestellingen na levering mogelijk moeilijk te synchroniseren. Bovendien zullen onvervulde bestellingen die lang blijven hangen, de annulerings- en terugbetalingsrisico's van klanten vergroten.

Advies: U kunt ervoor kiezen het trackingnummer te synchroniseren om de klachten van klanten te verminderen. En de tijd is afhankelijk van de betalingstijd van elke bestelling. Ondertussen kunt u de inhoud van e-mails bewerken en e-mails naar uw klanten sturen. De trackinginformatie kan bijvoorbeeld worden vertraagd omdat het logistieke bedrijf tijd nodig heeft om bestellingen te verwerken. Wacht geduldig!

Vind winnende producten om op te verkopen app.cjdropshipping

Facebook Comments