fbpx
Waarom vermeldingen in de eBay-winkel mislukken en wat moet ik doen?
09 / 24 / 2019
CJDropshipping helpt dropshippers die de verkoop naar de VS willen opschalen in Q4
10 / 09 / 2019

Wat zijn de meest voorkomende problemen met Woocommerce Store en wat moet ik doen?

Woocommerce is een van de belangrijkste samenwerkende platforms.

We waarderen onze Woocomerce-klanten zeer en benadrukken sterk de problemen van Woocommerce-winkels.

Daarom geven we een samenvatting van de meest voorkomende problemen wanneer u uw Woocommerce-winkels autoriseert bij CJ en CJ-producten vermeldt bij Woocomerce-winkels.

Wat zijn dan die veelvoorkomende problemen en hoe hiermee om te gaan?

Opmerking:
Zorg ervoor dat elke stap voldoet aan wat vereist is in de zelfstudie.

1. Als er een "www" begint met uw websitedomein, moet u deze aantrekken wanneer u uw Woocomerce-winkel autoriseert. Als uw websitedomein niet begint met "www", hoeft u de "www" niet aan het begin van uw websitedomein toe te voegen.

2. U moet uw Woocommerce-winkel opnieuw autoriseren nadat u de lees- / schrijfmachtiging met de eerste keer niet hebt gegeven. Als u de eerste keer slechts één lees- of schrijfmachtiging toestaat en deze wijzigt na onze herinnering, moet u het CJ-systeem bezoeken en opnieuw verbinden.

Als u aan de volgende twee vragen voldoet, kunt u contact opnemen met onze persoonlijke agenten voor een controle.

3. U kunt lange tijd producten uit CJ vermelden, maar plotseling kunt u geen producten meer vermelden. Voor die situatie u kunt zich tot onze agenten wenden voor hulp en wij zullen het voor u controleren.

4. Je bent een beginner van dropshipping naar CJ en je gebruikt Woocommerce store verbonden met CJ maar je vindt geen categorie wanneer je probeert producten van CJ te vermelden in de Woocommerce-winkels. Neem contact op met onze agenten als u in een dergelijke situatie verkeert en we willen het graag voor u controleren.

Voor de laatste twee problemen, als de feedback die we u geven is dat we geen toegang hebben tot uw interface, zijn er drie mogelijke redenen. De eerste is dat er verschillende IP-adressen van uw domein zijn. Ten tweede is er iets mis met uw proxyserver en moet u met uw serverplatform praten. De laatste reden is dat er iets mis is met uw Woocommerce-winkels en dat u met de klantenservice van Woocomerce moet praten.

Voor sommige klanten raden we u aan een nieuwe Woocommerce-winkel te registreren en deze opnieuw met ons te verbinden als u contact opneemt met uw server en Woocommerce-platform en zij zeggen geen probleem met hun service. Nadat u alle vereiste stappen hebt voltooid, kunt u proberen om producten van CJ weer in uw Woocommerce-winkels weer te geven.

Dat is alles over de samenvatting van veelvoorkomende problemen tussen Woocommerce-winkels en CJDropshipping. Dat omvat mogelijk niet alles wat u kunt tegenkomen. Als er andere problemen optreden wanneer u met ons wilt werken via uw Woocommerce-winkel, aarzel dan niet om het ons te vertellen. We zullen u nuttige informatie blijven bijwerken.

Facebook Comments