fbpx
Waarom vermeldingen in de eBay-winkel mislukken en wat moet ik doen?
09 / 24 / 2019
CJDropshipping helpt dropshippers die de verkoop naar de VS willen opschalen in Q4
10 / 09 / 2019

The Common Woocommerce Store Problemen en oplossingen

Woocommerce is een van de belangrijkste samenwerkende platforms. En WooCommerce-klanten worden zeer gewaardeerd op CJ. Maar soms komen WoomCommerce-problemen en wordt je in de war en gek.

Gezien het feit dat we referenties voor u bieden over een reeks veelvoorkomende WooCommerce-problemen. Mogelijk vindt u een oplossing als u Woocommerce-winkels niet kunt autoriseren aan CJ, CJ-producten niet kunt vermelden bij Woocomerce-winkels en bestellingen kunt synchroniseren.

Het meest voorkomende probleem komt wanneer u begint met het synchroniseren van bestellingen. U kunt uw bestellingen niet synchroniseren met CJ. Mogelijk hebt u bestellingen in de WooCommerce-winkel. Maar je kunt dezelfde bestelling niet vinden op CJ. We hebben er oplossingen voor. Ga als volgt te werk:

1 Controleer of je de juiste winkel hebt geautoriseerd of niet. We kunnen uw bestellingen niet synchroniseren als u uw winkel geen toestemming geeft aan CJ. Weet je, er is de autorisatie. Vervolgens kan CJ verder gaan en bestellingen synchroniseren.
2 Controleer of de producten zijn aangesloten op CJ of niet. Alleen met een connectie met CJ, kunnen we de producten en bestellingen uitvoeren.
3 Controleer of uw bestellingen beschikbaar zijn om te worden uitgevoerd. Bestellingen moeten worden betaald, verwerkt en niet uitgevoerd. Anders zou u de bestelstatus op WooCommerce moeten wijzigen. Vervolgens kan CJ uw bestellingen automatisch synchroniseren.

Dat draait allemaal om problemen en oplossingen voor het synchroniseren van bestellingen uit de WooCommerce-winkel. U kunt ook worden geconfronteerd met autorisatie- en lijstproblemen. In het volgende deel vindt u nuttige informatie.

autorisatie

1 De “www” kan niet worden gemist als het deel uitmaakt van uw domeinnaam. Je moet het aantrekken wanneer u uw Woocomerce-winkel autoriseert. Maar het is niet nodig als uw websitedomein niet begint met "www". En "https: //" moet worden verwijderd.
2 Lezen / schrijven toestemming is ongelooflijk belangrijk. Je moet CJ lees- en schrijfrechten geven. En CJ biedt u een betere service. U moet het CJ-systeem bezoeken en opnieuw verbinding maken als u slechts één lees- of schrijfmachtiging toestaat.
3 Correct "Sleutel" en "geheim" zijn noodzakelijk. Soms kreeg u de informatie 'Autoriseren mislukt'. U vult eenvoudig een verkeerde "sleutel" en "geheim" in. Controleer het alstublieft.
4 Alleen HTTPS wordt ondersteund. Bij het autoriseren van de winkel bezoekt deze eerst het web dat begint met "https", dus het wordt aanbevolen om de site te upgraden naar "https".
5 Onjuiste URL of 'gewone' permalink. Je moet de juiste URL gebruiken op WooCommerce. Klik Settings PermalinksVeelvoorkomende instellingen. Kies dan een nieuwe. Het werkt altijd. Weet je, gewoon is een standaardinstelling en je moet veranderen naar anderen.

Listing

(1) "Ongeldige of gedupliceerde SKU "Issue /" UGS non valide ou dupliqué ". Normaal gesproken is het uit de bestaande producten in uw winkel. Ze delen dezelfde SKU. Controleer of het product al dan niet bestaat, u kunt ervoor kiezen om het te verwijderen of te behouden.
2 Te veel varianten. Mogelijk wordt de lijst mislukt als u te veel varianten kiest. U kunt een paar varianten kiezen en deze in uw winkel vermelden. Bewerk ze vervolgens in uw winkel.

Alle actuele problemen met Woocommerce-winkels worden hier vermeld. Dat omvat misschien niet alles wat u tegen kunt komen. Als u andere problemen ondervindt wanneer u met ons wilt samenwerken via uw Woocommerce-winkel, aarzel dan niet om het ons te vertellen. We zullen u nuttige informatie blijven updaten.

Facebook Comments