fbpx
Varför spårningsinformationen för Mitt paket uppdateras så långsamt?
06/12/2017
Varför får jag inte produkterna i tid även under 2 månader?
06/23/2017

Kommer paketen att gå vilse under leveransen?

Vissa kunder oroar sig alltid för att om paketen går vilse under leveransen, vad ska de göra. Låt oss idag prata om detta problem.

För det första finns det en risk att 1-3% förlora order under leveransen om vi använder China Post Ordinary Small Packet Plus, vi kommer inte att acceptera några klagomål eller återbetalningar när du väljer denna leveransmetod, eftersom denna leveransmetod inte har något spårningsnummer och alltid tar lång tid. Vi är så ledsna att vi inte accepterar några klagomål som inte mottagits föremål om din kund inte stöder för att rensa anpassningen.

För det andra, om kunder använder epacket, DHL, USPS, China Post registrerad luftpost, kan vi få spårningsnumren och så att vi kan kontrollera informationen för dig om paketen skickas för lång tid. Ibland finns det några okontrollerbara faktorer som leder till att beställningen saknas av ovanstående leveransmetod, då skickar vi beställningen igen till din kund eller återbetalas direkt till dig.

Så oroa dig inte för det här problemet, om du levererar produkter via epacket, DHL, USPS, China Post registrerad luftpost och annan metod som kan skicka spårningsnummer, tar vi ansvar för att paketet förlorar problemet.

Tack för din tid och uppmärksamhet.

Facebook Kommentarer