fbpx
Översikt över e-handel i Nederländerna
06/20/2019
Flera affärsmodeller, olika partners förtjänster
06/21/2019

Marknadsstorlek

Antalet Internetanvändare i Sydostasien, och i synnerhet i 6 största ASEAN-länder, lägger till en stor outnyttjad marknad. Det finns elva länder i sydöstra Asien och 87% av befolkningen i Sydostasien är i 6 av dem, nämligen Indonesien, Filippinerna, Vietnam, Thailand, Malaysia och Singapore, tillsammans ASEAN. Även om den singaporska e-handelsmarknaden är mogenare och den malaysiska marknaden är mer dynamisk, i Indonesien, Thailand, Filippinerna och Vietnam, är e-handeln fortfarande i ett mycket tidigt skede och förblir en viktig tillväxtbehållare för ASEAN.

E-handeln i regionen har vuxit med mer än 62% CAGR under de senaste 3 åren enligt Google-Temasek e-Conomy SEA 2018-rapporten. Rapporten uppskattar också att e-handeln kommer att överstiga $ 100 miljarder dollar i GMV med 2025, från $ 23 miljarder dollar i 2018. Trots sådana häpnadsväckande siffror förblir onlinehandel enormt underpenetrerad, cirka 2 -3% av den totala detaljhandelsförsäljningen. Detta försvinner jämfört med cirka 20% och 10% i Kina respektive USA. Denna rapport bekräftade det växande förtroendet bland investerare i regionen.

Och enligt Hootsuite-forskningen tillbringar sydostasiatare mer tid på mobilt internet än någon annanstans i världen. Internetanvändare i Thailand tillbringar 4 timmar och 56 minuter varje dag med att använda telefonen - mer än i något annat land. Indonesiska, filippinska och malaysiska användare, som tillbringar cirka 4 timmar varje dag på mobilt internet, är också bland de bästa 10 globalt när det gäller engagemang. Som jämförelse tillbringar internetanvändare i Storbritannien och i USA drygt 2 timmar per dag på mobilt internet, medan användare i Frankrike, Tyskland och Japan tillbringar 1 timme och 30 minuter.

Marknadstrend

Det finns en upplevelse av erfaren e-handel - upptäckt, underhållning och socialt engagemang.

I en tid då konsumenterna har obegränsade shoppingalternativ, både offline och online, är upplevelser den nya valutan. Konsumenterna vill mer än bara handla vad de behöver - de vill upptäcka nya produkter, underhålla och till och med engagera sig i samhället och vänner.

Som ett resultat blir online shopping i Sydostasien en alltmer social, allt mer uppslukande upplevelse.

I allt större utsträckning är appar för e-handel i regionen inte bara in-and-out transaktionsplattformar för konsumenter. Snarare kan konsumenter doppa i appen utan en föregående önskan att köpa specifika artiklar och istället bara bläddra igenom produkter och erbjudanden som är kuraterade av e-handelsplattformar. Konsumenter kanske också vill chatta med säljare för att lära sig mer om olika produkter eller hämta sociala feeds från sina vänner eller familj.

De kan till och med komma till e-handelsappar för att konsumera innehåll. Till exempel är en av Shopee mest populära nya funktioner en interaktiv frågesport i appen som du kan spela med familj och vänner, värd av kändisar.

När gränserna mellan shopping, social och underhållning försvinner, kommer tid som spenderas på appar och möjligheten att behålla användarnas uppmärksamhet sannolikt bli viktigare prestandametriker för e-handelsplattformar.

E-handel plattformar

Enligt utländska medierapporter har Shopee blivit den mest besökta e-handelsplattformen i sydöstra Asien och slog Lazada på andra plats och Tokopedia på tredje plats, med i genomsnitt 184.4 miljoner besök på stationära och mobila nätverk under första kvartalet av 2019.

Enligt resultaten från en ny studie från iPrice Group och App Annie ökade Shopee: s totala genomsnittliga trafik med 5%, främst tack vare ökad trafik i Indonesien och Thailand. IPrice sa att medan Shopee kunde hålla sin tillväxtmoment under det föregående kvartalet, sågs det första kvartalet av 2019 som off-peak.

Samtidigt föll Lazadas totala genomsnittliga trafik 12% från föregående kvartal till 179.7 miljoner besökare under första kvartalet av 2019. IPrice tillskrev nedgången till en skillnad i marknadsaktivitet mellan de två kvartalen. Lazada är fortfarande den mest besökta e-handelsplattformen i Malaysia, Singapore, Filippinerna och Thailand, enligt studien.

Samtidigt är Tokopedia, Bukalapak och Vietnams Tiki bland de fem populäraste e-handelsplattformarna i sydöstra Asien, även om de bara säljer på en enda marknad.

Förutom Indonesien och Vietnam är den andra lokala e-handelsplattformen som fungerade bra Lelong, som rankas som tredje i Malaysia. Argomall rankas som fjärde på Filippinerna; Qoo10 är nummer ett i Singapore; Chilindo är tredje i Thailand.

Apps för e-handel

När det gäller mobilappar är Lazada det bästa valet för konsumenter i Malaysia, Singapore, Filippinerna och Thailand, medan Tokopedia och Shopee är de mest populära apparna i Indonesien respektive Vietnam. Speciellt för Malaysia är andra populära appar för mobila shopping Shopee, taobao, 11street och AliExpress. Samtidigt i Singapore är Qoo10 Singapore, Shopee, taobao och ezbuy de fem populäraste shopping-e-handelsapplikationerna.

Betalningsmetoder

Indonesien är definitivt en potentiell marknad för mobilbetalning. Bukalapak, den mest populära e-handelsplattformen i regionen, samarbetade med DANA (stödd av ant finans) för att lansera BukaDana e-plånbok och BukaCicils betalningsfunktion, med målet att ge konsumenterna en säkrare och mer bekväm digital betalningsupplevelse.

I Malaysia är 50% av konsumenterna oroliga för säkerheten och bedrägeriet från mobila plånböcker. Men Malaysia har redan mer än 30 emittenter utanför banken, enligt centralbanken, BNM. Totalt sett finns det några positiva utsikter för e-betalningar, som GrabPay från Singapore, alipay och WeChat-betalningar från Kina, och lokala konkurrenter Boost och Touch 'n Go.

Cirka 80 procent av thailändarna har bankkonton, men bara 5.7 procent har kreditkort. PayPal är den överlägset mest populära betalningsmetoden för e-plånböcker. Och för kort domineras marknaden nästan av Visa (79%) och MasterCard (20%). Thailand driver fler branschdeltagare att anta mobilbetalningar. LINE tillhandahåller Rabbit LINE Pay, som betjänar uppskattningsvis 4.5 miljoner användare i Thailand. Garena erbjuder AirPay plånböcker, liksom TrueMoney plånböcker. En annan kontantlös metod är det nationella elektroniska betalningsprogrammet PromptPay.

I "Cash is king" -samhället i Vietnam är Cash on Delivery det dominerande betalningsläget. MoMo växer till Vietnams största mobilplånbokleverantör genom att bygga partnerskap med ett brett utbud av lokala spelare och ge kunderna bonjour-upplevelsen.

Bankkort är de mest populära betalningsmetoderna i högutvecklade Singapore. Singapore har oro för datasäkerhet och integritet vid elektroniska betalningar. Det finns en fråga som Singapores olika finansiella institut driver oberoende av och utgivningsmönstret för bankkort är mycket fragmenterad. Cirka 56 procent av kreditkorten planeras utfärdas av lokala institutioner.

Höga nivåer av bedrägerier och cyberattacker på Filippinerna har lett till att konsumenterna är försiktiga med online-transaktioner. Alibaba ant Financial, i samarbete med GlobeTelecom, en välkänd leverantör av mobiltelefonitjänster på Filippinerna, Mynt, ett digitalt finansföretag, och Ayala-gruppen, en köpcentrumoperatör, lanserade marknadsföringen av GCash "scanning Payment" på Filippinerna.

Tax RFÖRORDNINGARNA

Bilden ovan visar tillståndet för skatteregler för e-handel på sex stora sydostasiatiska marknader. I Indonesien och Thailand beräknas e-handelsskatt stärka tillväxten av social handel eftersom de till skillnad från marknadsplatser är okontrollerade. Singapore kan också se en minskning i gränsöverskridande shopping när priserna ökar med införandet av varor och serviceavgifter (GST) på e-handel varor och tjänster från utlandet. För närvarande bedrivs 89% av alla gränsöverskridande transaktioner i Asien och Stillahavsområdet av singaporeer.

Logistik

Tabellen nedan visar de senaste värderingarna och landrankningarna från Världsbankens 2018 Logistics Performance Index (FPI), en djupgående global analys som jämförs flera dussintals länder för att betygsätta och rangordna sina logistikfunktioner.

Alla dessa länder upplever för närvarande snabb urbanisering, vilket vanligtvis leder till ökad efterfrågan på infrastruktur och konsumentvaror. Det finns definitivt betydande utrymme för förbättringar, eftersom den övergripande infrastrukturen fortfarande är dålig.

Och logistikföretag måste komma ikapp den ökande efterfrågan och stödja den blomstrande ekonomiska aktiviteten i varje land. Anpassning till den snabbt föränderliga tekniken är dock nödvändig för att leverera effektiva lösningar. God hantering av en logistikprocess kräver effektivitet och tillförlitlighet. Därför måste logistikföretag skaffa sig teknik som kan effektivisera hela leveranskedjan.

Hitta vinnande produkter att sälja på app.cjdropshipping

Facebook Kommentarer