fbpx
Varför notering på eBay-butik misslyckas och vad ska jag göra?
09/24/2019
CJDropshipping hjälper Dropshippers som vill skala upp att sälja till USA i Q4
10/09/2019

Vad är de vanliga problem med Woocommerce Store och vad ska jag göra?

Woocommerce är en av de viktigaste samarbetsplattformarna.

Vi värdesätter våra Woocomerce-kunder mycket och betonar frågorna från Woocommerce-butiker mycket.

Med tanke på det gör vi en sammanfattning av de vanliga problemen när du godkänner dina Woocommerce-butiker till CJ och listar CJ-produkter till Woocomerce-butiker.

Sedan, vad är dessa vanliga frågor och hur man hanterar dem?

Notera:
Se till att varje steg överensstämmer med vad som krävs i handledningen.

1. Om det finns ett "www" som börjar med din webbplatsdomän måste du sätta på den när du godkänner din Woocomerce-butik. Om din webbplatsdomän inte börjar med "www", behöver du inte lägga till "www" i spetsen för din webbplatsdomän.

2. Du måste auktorisera din Woocommerce-butik efter att du har fått läs / skriv-tillstånd med första gången inte. Om du bara tillåter enstaka läs- eller skrivtillstånd vid första gången och du ändrar det efter påminnelse, måste du besöka CJ-systemet och ansluta det igen.

Om du möter följande två frågor kan du kontakta våra personliga agenter för att få en check.

3. Du kan lista produkter från CJ under lång tid men plötsligt kan du inte lista en produkt längre. För den situationen Du kan vända dig till våra agenter för hjälp och vi kontrollerar det åt dig.

4. Du är en nybörjare av dropshipping till CJ och du använder Woocommerce-butik ansluten till CJ men du hittar ingen kategori när du försöker lista upp produkter från CJ till Woocommerce-butikerna. Kontakta våra agenter om du drabbas av en sådan situation och vi vill kontrollera det åt dig.

För de två sista problemen, om feedbacken vi ger dig är att vi inte kan komma åt ditt gränssnitt, finns det tre möjliga orsaker. Den första är att det finns flera IP-adresser för din domän. För det andra är det något fel med din proxyserver och du måste prata med din serverplattform. Den sista anledningen är att det är något fel med dina Woocommerce-butiker som du behöver prata med Woocomerce-kundservice.

För vissa kunder, om du kontrollerar med din server och Woocommerce-plattformen och de säger inga problem med deras tjänst, föreslår vi att du registrerar en ny Woocommerce-butik och försöker ansluta den till oss igen. När du har slutfört alla nödvändiga steg kan du försöka lista produkter från CJ till dina Woocommerce-butiker igen.

Det handlar om sammanfattningen av vanliga problem mellan Woocommerce-butiker och CJDropshipping. Det kanske inte inkluderar allt du kan stöta på. Om du har andra problem som händer när du vill arbeta med oss ​​genom din Woocommerce-butik, tveka inte att berätta för oss. Vi kommer att fortsätta uppdatera användbar information till dig.

Facebook Kommentarer